Kotipanimo: Aloittelijan välineet

Morjesta pöytään! Tänään kirjoittelen hieman asiaa panovälineistä, eli minkälaisella varustuksella pääset panemaan ensimmäisen kerran. Näillä välineillä saa tehtyä mukavasti 8 litraa olutta. Tarkoittaen sitä, ettei pitäisi hirveästi joutua kikkailemaan.

Kotipanimo: Aloittelijan välineet (video). Käydään läpi mitä tarvikkeita tarvitset, kun haluat kokeilla oluen kotipanemista.

Kattilat (mäskäys, huuhtelu, keitto)

Kattiloita kannattaa olla kaksi, jotta hommat saa hoidettua sujuvasti ja mahdollisimman helposti. Yksi kymmenen litran teräskattila, jossa tehdään mäskäys ja keitto. Teräskattila on hyvä tähän tarkoitukseen, koska vierettä pitää sekoitella ja se on melko pitkiä aikoja kattilassa. Toinen kattila olisi hyvä olla vähintään viiden litran tilavuudella. Toisen kattilan tyypillä ei ole kauheasti merkitystä, koska sitä käytetään lähinnä huuhteluveden lämmittämiseen.

Sekalaista (mäskäys, humalointi, huuhtelu)

  • Mäskäyspussi on aika lailla pakollinen väline, mikäli haluaa puhtaan tuloksen ja samalla helpottaa tekovaihetta. Käytännössä mäskäyspussi laitetaan kattilaan ennen maltaita, jolloin se vähentää maltaista irtovia hiutaleita sekä helpottaa maltaiden siirtämisen huuhteluvaiheeseen.
  • Humalapussi(t) ei ole pakollinen tarvike, mutta erittäin suositeltava. Varsinkin, jos käytät humalapellettejä. Miksi? Siisteys, helppous ja ajan säästäminen. Sen sijaan, että heität humalat sellaisenaan keitokseen mössöytymään, laitatkin ne pussiin, jonka voit keiton jälkeen vain napata sellaisenaan pois. Kattilaan ei jää humalamömmöjä reunoille hinkattavaksi ja oluesi tulee olemaan huomattavasti puhtaampi.
  • Panimotarvikeliikkeistä saatava mela tai normaali ruokakauha sekoittamista varten.
  • Saunakauha tai muu isohko kauha. Tätä voit hyödyntää monessakin vaiheessa. Esimerkiksi huuhteluveden annostelemiseen sekä maltaiden lappaamiseen kattilaan. Lisäksi voit käyttää kauhaa myös pienvälineiden desinfiointiastiana (korkit, vesilukko, jne..)

Mittausvälineet

  • Nesteeseen soveltuva lämpömittari. Todennäköisesti löydät hyvin varustellusta tavaratalosta. Lämpömittarilla voit tarkkailla mäskäyslämpötilaa, huuhteluveden lämpötilaa, sekä vierteen lämpötilaa.
  • Ominaispainomittarivaihtoehtoja on pari hyvinkin erilaista. Yksi on hydrometri, jolla mitataan ominaispainoa laittamalla mitta kellumaan vierteeseen. Tätä varten tarvitsetkin myös 2-2,5 desilitran mittalasin. Toinen vaihtoehto on refraktometri, joka on ehkäpä hieman suositumpi ominaisuuksiensa vuoksi. Refraktometri on kaukoputken kaltainen kapistus, johon tarvitset vain muutaman pisaran vierrettä. Näin ollen sinulle jää enemmän olutta, koska et hukkaa vierrettä näytteenottojen takia.
  • Ruokavaaka. Suositeltava mikäli haluaa punnita esim. maltaita ja humalia tarkemmalla tasolla. Ihan gramman tarkkuudella reseptejä ei tarvitse noudattaa, joten ruokavaaka ei ole täysin pakollinen. Kunhan olet pari olutta tehnyt niin tarkkuus saattaa toki houkutella, jotta tekemäsi olut on täysin toistettavissa.

Käyminen

  • Käymisastia. Kannattaa ottaa heti hieman suurempi, koska siitä ei ole haittaa ja pystyt käyttämään sitä vaikka hankkisit isompaan tuotantoon tarvittavat varusteet. Hanallinen version on suositeltava, koska se helpottaa mm. näytteenottoa. 30 litrainen on oikein passeli hieman isompaankin tekemiseen.
  • Vesilukko. Useimpien käymisastioiden mukana tulee vesilukko, mutta voit myös ostaa erillisenä panimotarvikeliikkeistä. Vesilukon tyypillä ei ole erityisesti merkitystä. Toinen vaihtoehto on ostaa esim. silikoniletkua n. metrin verran (riippuen käymiastiasi koosta) ja viritellä siitä ns. poistoletku (blow-off tube). Käytännössä laitat vesilukon sijasta letkun käymisastiasi kanteen ja laitat sen toiseen astiaan, jossa on sanitoitua vettä (letku veden alle). Poistoletkua tulisi myös käyttää silloin, kun käyminen on voimakasta ja vaahtoa muodostuu paljon. Tällöin vaahto ei nouse vesilukkoon vaan poistuu letkun kautta. Tämä myös laskee/poistaa kontaminaation riskin, kun vaahto ei pääse valumaan takaisin käymisastiaan oltuaan kosketuksissa ulkoilman kanssa.

Puhdistus ja pullottaminen

  • Panimoihin tarkoitettu pesuaine on suositeltava, jotta saat mahdollisimman paljon rasvoja ja muita likoja pois. Hyväksi todettu pesuaine on PBW, jota saat panimotarvikeliikkeistä.
  • Desinfiointiaine. Suosittelen hankkimaan sellaista, jota ei tarvitse huuhdella pois. Se nimittäin helpottaa melkoisesti. Hyväksi koettu desinfiointiaine on Star San HB, jota löytyy useimmista panimotarvikeliikkeistä.
  • Lappo. Tarkemmin ottaen automaattilappo. Usein lappojen mukana tulee tarvittava letku, joten sinun ei tarvitse hankkia sitä erikseen.
  • Pullotuspää tai pullontäyttäjä. Tämä on erittäin hyvä hankinta lapon seuraksi, vaikka ei olekaan täysin pakollinen. Pullotuspäällä pystyt kontrolloimaan helposti, milloin letkusta tulee vierrettä. Kaiken lisäksi saat täytettyä pullot kätevästi pohjalta asti. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että olueeseen tulee mahdollisimman vähän happea, joka on yleisesti ottaen pahasta.
  • Pulloja. Voit ostaa uusia pulloja, joihin saa kruunukorkin. Toinen vaihtoehto on käydä kyselemässä lähipubista, josko olisi mahdollista saada tyhjiä pantittomia pulloja harrastukseen. Jälkimmäinen on melkoisen näppärä tapa saada pulloja kustannustehokkaasti ja helposti. Pulloissa olevan lian saa kyllä helposti pois esim. tuolla PBW:lla, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Myös etiketit lähtevät lähes kaikista pulloista, kunhan maltat liottaa pulloja lämpimässä vedessä. Melko varmasti lähtee mikä tahansa etiketti, kun annat liota yön yli saippuavedessä.
  • Korkit. Kruunukorkkeja saa ostettua ainakin panimotarvikeliikkeistä. Muista katsoa, että ostat oikean kokoisia. Niin sanoittuihin normaaleihin 0,33l pulloihin menee 26mm korkit ja samppanja- tai kuohuviinipulloihin 29mm.
  • Korkittaja. Suositeltavaa hommata korkittaja, jossa on pää 26mm ja 29mm korkeille, jotta voit halutessasi käyttää joko pieniä tai isoja pulloja.
  • Pullojen suihkuttaja. Tämä on täysin valinainnen, koska pullot saa kyllä desinfioitua melko näppärästi vadissa tai ämpärissä. Pullojen suihkuttaja kyllä helpottaa ja nopeuttaa desinfiointia, eikä pullot kastu ulkopuolelta. Avvinatore merkillä tuollainen tuote ainakin löytyy ja kuuluu myös meidän varusteisiin.

Tässäpä nämä tarvikkeet aloittelevalle kotipanijalle tietoineen päivineen. Mikäli huomaat välineissä jotain puutoksia, laita ihmeessä viestiä tulemaan niin teen korjauksen. Toki ehdotuksia kätevistä lisätarvikkeista voisi tähän heittää lisäksi, joten laita myös semmoisista viestiä, jos tulee mieleen moisia!

Avainsanat: aloittelijat, kotipanimo, ohje