Hyvää iltaa pitkästä aikaa blogin parista. Näin vuoden loppuun on tullut mietittyä minkälaisissa oluttapahtumissa on tullut käytyä vuoden mittaan. Tapahtumia riittääkin nykyisin ja laatu sekä valikoima tuntuu vuosi vuodelta paranevan. Mitä tämän vuoden tapahtumista jäi...
lue lisää

Mörköpanimon blogi
Blogia ylläpitää Maria ja Niklas.
Hiiva on viimeistellyt työnsä ja vesilukosta pulpahtavat kaasut lopettaneet virtauksensa. Käymisestä syntynyt vaahto on hiipunut lähes olemattomaksi. Keittiölampun valon kajastaessa refraktometrin ja olutpisaroiden lävitse heijastuu silmiin lukema, jota rahvas kutsuu nimellä Final Gravity. Vihdoin on...
lue lisää
Ominaispaino määrittää vierteen tiheyden suhteessa veden tiheyteen eli käytännössä se kertoo meille paljonko vierteessä on sokeria. Ominaispainon avulla pystytään arvioimaan oluen alkoholin määrä kuin myös päättelemään onko käyminen ohi. Pakolliset mittausvaiheet edellä mainittujen asioiden selvittämiseksi...
lue lisää
Meidän panimo kiinnostui gluteenittoman oluen valmistuksesta muun muassa siksi, että tuttavapiirissä on keliaakikkoja ja muutoin gluteenitonta ruokavaliota noudattavia. Olisipa kiva, jos voisi tehdä heillekin sopivaa juomaa. Sitten tuli vielä vastaan, että olisi mahdollisuus valmistaa lahjaksi...
lue lisää
Saatiin näin alkutalven synkkinä iltoina ajatus erilaisen juoman valmistamisesta. Ja niinhän tästä päähänpistosta tuli meidän ensimmäinen siideri. Nimittäin omenasiideri.
lue lisää
“Hyi, olut on pahaa. En tykkää oluista yhtään, ne ei oo mun juttu. Mulle maistuu vaan siiderit ja viinit”. Kuulostaako tutulta? Jokaisen tuttavapiiristä varmaan löytyy se joku tai jotkut, jotka eivät pidä oluesta. Ja varmuuden...
lue lisää
Tervehdys! Ajattelinpa tällä kertaa laittaa infopläjäystä / mietelmiä humalaan liittyen. Tässä blogipostissa siis kyseessä kasvi, eikä juomalla tuotettu olotila. Mitä humalat ovat, mikä niiden tarkoitus oluen teossa on ja mitä niistä on hyvä tietää? Humalat...
lue lisää
Tänään on jännä päivä. Tänään on panopäivä. Kyllä vain, päätettiin aloittaa Mörköpanimon Youtube-valloitus tekemällä aloittelijoille sekä aiheesta kiinnostuneille ohjevideoita teorian sekä käytännön muodossa. Aiemmissa bloggauksissa käytiinkin läpi kotipanemista yleisellä tasolla ja tarvikkeita, joilla pääsee hyvin...
lue lisää
Morjesta pöytään! Tänään kirjoittelen hieman asiaa panovälineistä, eli minkälaisella varustuksella pääset panemaan ensimmäisen kerran. Näillä välineillä saa tehtyä mukavasti 8 litraa olutta. Tarkoittaen sitä, ettei pitäisi hirveästi joutua kikkailemaan. lue lisää
Mörköpanimosta päivää. Tämänkertainen blogipostimme käsittelee kotioluen valmistuksen vaiheita. Tästä saa vähän kuvaa minkälaista rakettitiedettä tai tarkalleen ottaen ei mitään sinnepäinkään se on. Ja kyseessä tosiaan mallasoluen valmistus, uuteoluita ei tässä yhteydessä tarkastella. Mörköpanimo suosittelee hyppäämään... lue lisää