Meidän kotipanimon ensimmäinen siideriSaatiin näin alkutalven synkkinä iltoina ajatus erilaisen juoman valmistamisesta. Ja niinhän tästä päähänpistosta tuli meidän ensimmäinen siideri. Nimittäin omenasiideri.

Homma lähti konkretisoitumaan armottomalla netin selaamisella, mitä pitää tehdä, miten pitää tehdä, mitä tarvitaan, ja niin edelleen. Pikkuhiljaa aloimme uskomaan siihen, mitä oltiin ihmisten puheista kuultu. Siiderin tekeminenhän on helppoa. Ehkä jopa liian helppoa, hmm, missattiinkohan me jotain nyt kuitenkin…

Tässä kuvaus miten me laitettiin ensimmäinen siideri tulille. Lopputuloksesta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, joten siihen palaamme vasta parin kuukauden päästä.

Tarvikkeet ja raaka-aineet:

  1. Omena täysmehu (ilman lisättyjä makeutus- tai lisäaineita)
  2. Panimosokeri (sattui olemaan kaapissa, monessa ohjeessa oli myös sekoitus normaalia kidesokeria ja fariinisokeria)
  3. Siiderihiiva (White Labs WLP775 English Cider Yeast)
  4. Käymisastia ja muut käymisastian lisäkilkkeet

Itse valmistushan oli niinkin hankalaa, että kaadettiin lähes huoneenlämpöiset mehut käymisastiaan ja sokerit perässä. Loppusilauksena tuikattiin hiivat mehuseoksen sekaan. Toki pitänee myöntää, että tehtiin näin ensimmäisellä kerralla hieman hankalammin, kun ei oltu käytetty panimosokeria ennen. Päätettiin lämmittää kattilassa vettä, johon liuotettiin sokerit. Hyvin nopeasti selkeni, ettei olisikaan ollut ihan välttämätöntä, koska panimosokeri on huomattavasti hienojakoisempaa kuin normaali kidesokeri.

Riippuen missä on säilyttänyt mehujaan saattaa joutua odottamaan lämpötilan tasoittumista sopivaksi hiivalle, jossa voi vierähtää hetki tai toinenkin. Kaiken kaikkiaan illasta ei kuitenkaan kulunut kovinkaan pitkää hetkeä, koska tuossahan ei käytännössä tarvitse erityisemmin valmistella ja lämmittää asioita (esim. verrattuna olueeseen). Seoksen tekemisen lisäksi piti tietenkin desinfioida käymisastiaan liittyneet tarvikkeet. Ei myöskään taidettu tehdä mitään erityisiä kämmejä, koska seuraavana aamuna vesilukko pulputti iloisesti ja on jatkanut elämöintiään jo viikon ajan (n. 2-3 sekunnin välein pulputellut).

Nyt ei auta muu kuin odotella jännittäen, mitä siitä loppujen lopuksi tulee. Tarkoituksena on antaa olla käymisastiassa suurin piirtein kuukauden verran, jonka jälkeen vielä pulloissa 1-2kk. Tietenkin pitää myös säästää hieman pidemmän ajan päähän, että pääsee testaamaan juoman kehitystä.

Päivitys 20.12.2016: Lisätty huomiot mehun lämpötilasta

Avainsanat: panopäivä, siideri